Banner Valor
  1. Valor
  2. Nieuws
  3. Nieuws
  4. Valor Compostering zet als eerste Crambo 5000 E-Mobile in

Valor Compostering zet als eerste Crambo 5000 E-Mobile in

Wie op de MatExpo in Kortrijk is geweest heeft hem misschien zien staan: de gloednieuwe Crambo 5000 e-mobile. Een bijzonder showmodel, want de elektrisch aangedreven shredder had al enkele weken dienstgedaan bij zijn eigenaar Valor Compostering uit Sint-Oedenrode. Om iedereen op de beurs een kijkje te gunnen, werd hij tijdelijk uitgeleend. 

Meestal verloopt de route van een showmodel in de andere richting, maar de nieuwe Komptech Crambo 5000 e-mobile vaart een eigen koers voor hergebruik. “We hadden hem al een paar weken succesvol in dienst toen het verzoek kwam of we hem tijdelijk konden missen”, stelt logistiek manager Arie Verhoeven van Valor Compostering en Van Kaathoven met een glimlach. “Gezien de relatie met Pon Equipment was dat geen probleem. We hebben er ook beide voordeel van. Zij konden hem tonen aan een groter publiek en wij kregen een compleet opgefriste machine terug. In die paar weken was er toch al zo’n 10.000 ton doorheen gegaan en dat was echt wel te zien.”

Visie op duurzaamheid
Valor Compostering uit Sint-Oedenrode maakt, samen met zusterbedrijven Van Kaathoven, Lammertyn.net, Veyzle en Rondo, deel uit van de Ortessa Groep b.v. uit Eindhoven . Op de vestiging aan de A50 verwerken ze het GFT-afval van de gemeenten uit de regio. Gemiddeld genomen is dat ongeveer 1000 ton per week. “We gebruikten hiervoor al jaren een Crambo 5000, maar die was echt aan vervanging toe”, verduidelijkt Arie . “Aangezien we de machine binnen inzetten en minimaal verplaatsen, viel de keuze op de e-mobile versie. Hij past goed binnen onze visie op duurzaamheid. We hebben geen uitstoot meer, er is veel minder geluidsproductie en niet te vergeten: er zijn lagere onderhouds- en energiekosten.”

Hoeveel minder die kosten zijn is op dit moment nog niet goed te bepalen. De voorspellingen zijn gunstig en liggen in lijn met de claim van Komptech, die stelt dat de energiekosten van de elektrische Crambo 70% lager zijn dan de dieselversie. De kosten per draaiuur liggen nu al anderhalve euro lager omdat de machine minder energie verbruikt dan gedacht. “GFT is doorgaans makkelijker te verwerken dan snoeiafval”, verklaart Arie het voordeel. “Al verwacht ik dat de machine volgend voorjaar in het snoeiseizoen meer voor zijn kiezen zal krijgen.”

Vertrouwen op de inzet
De keuze voor het jongste Crambo model was geen verrassende voor Van Kaathoven. Het bedrijf heeft ook een Terminator in dienst en draait al jaren succesvol met een stationaire Multistar S3 sterrenzeef. Arie Verhoeven: “We hebben bovendien goede ervaringen met Pon Equipment als leverancier. Het is een gedegen partner en we kunnen vertrouwen op de service. Ze denken met ons mee en dat is erg belangrijk. Dergelijke machines heb je niet in reserve achter de hand. Je moet op de inzet kunnen rekenen.”

Klik hier om het artikel te belezen in het magazine. 

Valor gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.